Endodontie

edodontie

Endodontia este o specialitate stomatologica ce are in vedere  prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei  dentare – tesutul moale format din vase de sange si nervi, situat in  interiorul dintelui, precum si a regiunii apicale. Tratamentul de canal radicular devine necesar in momentul in  care pulpa se inflameaza sau moare. Daca nu este tratata, infectia se  raspandeste la os si tesuturile inconjuratoare. In general, tratamentul  endodontic presupune indepartarea tesuturilor inflamate sau  necrozate, precum si eliminarea resturilor organice din canalele  radiculare, pentru ca apoi acestea sa poata fi obturate cu materiale  biocompatibile.

Daca in urma consultului medical, stomatologul  hotaraste ca aveti nevoie de un tratament de canal aceasta nu este neaparat o veste rea, inseamna ca dintele dumneavoastra poate fi inca salvat. Nu trebuie sa va fie teama, tratamentul se efectueaza sub anestezie si este nedureros. Daca tratamentul endodontic se efectueaza defectuos sau prea tarziu, exista riscul aparitiilor unor complicatii.

Devitalizarea unui dinte ( scoaterea nervului ) este considerata singura manevra “oarba” din cadrul terapiei stomatologice, ca urmare, presupune o deosebita atentie si indeminare din partea stomatologului. Manevrele din endodontie sunt: curatarea canalelor radiculare, prepararea si conformarea mecanica a acestora si sterilizarea si obturarea.

Tratamentul de canal se aplica in cazul in care nervul dintelui este distrus ireversibil de carie sau de o trauma. In acest caz pulpa dentara se poate inflama si se mareste in volum, iar din cauza presiunii pe care aceasta o exercita asupra cavitatii pulpare, apare senzatia de durere. Simptomele care apar si care indica necesitatea unui tratament de canal sunt sensibilitatea dintelui in cazul consumului de alimente prea reci sau fierbinti, durere in cazul in care mestecam pe dintele respectiv, coloratie a dintelui sau durere constanta. Nu intotdeauna insa acest tratament se aplica unui dinte bolnav. In cazul in care se efectueaza lucrari protetice in care dintii invecinati se folosesc ca suport si vor fi slefuiti, tratamentul de canal poate fi facut preventiv in cazul acestora, pentru a evita distrugerea acestor lucrari in cazul unor infectii ulterioare care pot sa apara.

Page Rank TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi