Implantologie

intrebari-despre-implant

Implantologia este o ramura a stomatologiei care rezolva problemele de edentatie (lipsa dintilor) cu ajutorul implanturilor dentare.

Implantul dentar este o piesa din titan, cel mai adesea sub forma unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa.
Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, comparabila  ca agresivitate cu o extractie.
Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.

Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului in care se va insera implantul , pozitia sinusului maxilar la arcada superioara sau a unor canalului cu vase si nervi pentru arcada inferioara. Principalele contraindicatii pentru realizarea tratamentului cu  implant dentar sunt diabetul, boli de sange si boli ale oaselor dar si serie de factori subiectivi (dimensiuni insuficiente -inaltime/grosime- ale osului unde ar fi necesara amplasarea implantului).  De aceea, inainte de plasarea implanturilor dentare se vor face un set de radiografii speciale – numite tomografii computerizate si un set de analize de sange.

Cunoasterea istoricului medical si dentar al pacientului, executarea unui examen de specialitate va ajuta medicul implantolog sa decida daca esti un candidat bun pentru implant.

Varsta nu este un impediment pentru a beneficia de un implant, ci sanatatea generala a pacientului este cea care conteaza. Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice.

Implantul dentar functioneaza imitind structura dintelui natural. De aceea conditiile existente in gura pot afecta succesul unei proceduri de implantare. Ca si dintele natural implantul este inserat in osul maxilarului. Un os sanatos poate sustine un implant dentar.

Durerea resimtita pe timpul inserarii unui implant dentar nu este mai mare ca in cazul unei extractii dentare. Anestezia moderna administrata  impreuna cu un calmant usor contribuie la o stare generala buna a pacientului in care nu simte durere si poate coopera cu medicul pe timpul interventiei chirurgicale.

Dupa efectuarea de radiografii, tomografii computerizate  si teste de sange se incepe interventia de plasare a implantului, sub anestezie. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte decat firele de sutura. Un diconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, sau un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi.

Urmeaza perioada de asteptare in care implantul face legatura cu osul, asa numita perioada de osteointegrare, care dureaza minim  6 luni. Apoi este atasat bontul protetic. Atasarea bontului protetic si protezarea prin coroane, punti sau proteze necesita cateva sedinte si dureaza maxim 10 zile deoarece este necesar mai mult timp la laboratorul de tehnica dentara care executa coroanele sau protezele pe implanturi.

De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.

 

Page Rank TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi